Ik was moe – eigenlijk op. Ik had meer dan drukke jaren achter de rug, die veel kruim hadden gekost.

Slapeloze nachten met zorgen en soms eenzame tranen, overvolle agenda, het gevoel van niet genoeg te zijn, en de richting kwijt; wat wilde ik nu echt worden als ik groot ben? En toch zag ik het niet aankomen, mijn eerste (lichte) burn-out.

Benauwd en met een knoop in mijn maag stond ik in de keuken mijn botenhammen te smeren. Ik voelde dat ik niets meer kon opbrengen, maar moest (en zou) naar mijn werk gaan, want in de steek laten van mijn patiënten en collega’s was ‘not done’. Over drie uur kwam ik alsnog leeg, in tranen en in de war thuis. Hoe kon ik zo falen? Waarom kon ik dit niet gewoon aan zoals iedereen? Wat deed ik niet goed?

Ik kon mijn studie en werk niet laten, en niet langer thuis zitten. Amper hersteld bleef ik hangen in een verkeerde droom en koos voor een baan waarin ik niet gelukkig bleek te worden. Tijdens de veeleisende wetenschappelijke studie kwam ik er ook achter dat ik als persoon niet in die wereld paste. Na mijn recidive burn-out kwam gelukkig het besef dat een nieuwe opleiding, functie of baan niet het antwoord was, maar eerder een vluchtreactie. Wat ik vooral nodig had na al die turbulentie en drukte in mijn leven, was stilstaan bij wie ik was, waarom ik op dat punt beland was en hoe ik me voelde. Wat ik te doen had, was leren vertragen in plaats van in nog meer projecten vliegen, en mijn antwoorden vinden door stil te durven zijn en te luisteren.

Werken in de zorg geeft mij al jaren veel voldoening. Tegelijk kost dat energie; het vraagt empathisch vermogen én om mijn grenzen goed te kunnen bewaken, stressbestendig zijn en continue schakelen tussen verschillende soorten mensen en communicatiestijlen. Mijn drive was mijn enthousiasme voor het vak, het volgen van cursussen, opleidingen en zelfs een wetenschappelijke studie naast het werk met als doel nóg betere en betrokken zorg – voor iedereen. Mijn valkuil was dat ik mezelf vergat in dat enthousiasme. Ik zag niet hoe ik vermoeid en empathisch overbelast raakte, ik nam niet de tijd om te rusten en te ontspannen. Ik had totaal niet in de gaten dat ik ook voor mezelf en mijn veerkracht had moeten zorgen om overeind te blijven, en af en toe afstand had moeten nemen van het werk. Deze valkuil herken ik inmiddels zó goed en zie het zo vaak om me heen…

Je moet soms ver van huis om beter te kunnen zien

Tijdens de lang gedroomde reis door het magische Nieuw-Zeeland was ik intens gelukkig. Eindelijk herstelde ik echt, kreeg steeds meer van mezelf terug en besefte dat vrijheid, gelukkig zijn én gezond blijven mij zo veel waard zijn, dat ik er zelf in wilde gaan investeren. Enige tijd later begon ik met meditatie en leerde onder andere hoe ik stress kon herkennen én de baas kon worden, mijn energie behouden en milder en geduldiger te zijn – ook met mezelf.

Tijdens mindfulness opleiding en zen-training leerde ik ook tevreden te zijn in het moment zonder oordeel of plannen voor straks. En in 2015 zag ik ineens wat ik wilde doen als ik groot ben: als mindfulness trainer en NLP-coach koos ik voor het ondernemerschap in 2016, zodat ik anderen de kracht van mindfulness kon laten ervaren en helpen bij het herstel van veerkracht – om overeind te blijven en te bloeien als mens én professional in de zorg, in plaats van ten onder gaan aan verantwoordelijkheidsgevoel, leergierigheid en steeds harder lopen.

Inmiddels heb ik geleerd om mijn welzijn als prioriteit te zien in plaats van als een sluitpost’, hoe ik mijn energie bewust kan opladen en beschermen en wat ik nodig heb voor een bewustere leefstijl. Vroeg naar bed om ’s ochtends te mediteren, het sporten bewust in de agenda plannen, écht gezonde voeding in huis halen en mijn werktijden zelf bepalen en weten wanneer te stoppen. Ik voel me fysiek én mentaal fit en voel wanneer ik uit balans dreig te raken. Drukte en stress krijgen mij er niet meer onder, al zijn ze natuurlijk niet uit mijn leven verdwenen. Echter, mijn ‘levenshouding 3.0’ met meer geduld, bewustzijn en mijn gegroeide veerkracht helpt bij het vallen en opstaan, bij het behoud van focus daar waar die nodig is, en zorgt voor een gezonde balans tussen ontdekken en opladen, groeien en stilstaan.

Als ik het allemaal opnieuw zou mogen doen, zou na een turbulente, moeilijke en drukke tijd mijn eigen herstel op #1 staan: hervinden van energie en evenwicht – zowel fysiek als mentaal. De belangrijkste les geleerd die ook een belofte is aan mezelf: een derde burn-out gaat er niet komen.

Wat is handig om te weten over mij als we gaan samenwerken?

Ik ben een volledig geïntegreerde Fin met behoud van de Noordse nuchterheid. Small-talk is dus niet een van mijn kwaliteiten, en soms blijf ik een tikkie langer stil. Natuur is voor mij een (aangeboren) bron van intuïtie, groei, verbinding en veerkracht, en zij is ook een natuurlijke inspiratiebron in mijn werk als coach.

Je herstelt niet zo vlot als je wenst én verwacht gezien al je kennis en ervaring als het om gezondheidsproblemen gaat. De situatie went niet, de klachten gaan op en neer en zo ook je belastbaarheid, emoties en humeur. Het liefste laat je het niet merken dat je veel pijn hebt of dat iets je ontzettend veel moeite en energie kost. Je houdt jezelf steeds sterk naar buiten toe en beloofd van alles te doen. “Het gaat wel… ja, ik red het wel! …dank voor je hulp maar ik kan het zelf ook doen.”

Als therapeut sta ik bij patiënten en collega’s als ‘streng’ te boek; in mijn opperste concentratie en streven naar de beste route tot het meest optimale resultaat voor mijn cliënten. Dit ‘streng-zijn’ wordt overigens enorm gewaardeerd 😉

Ik geef niet vaak complimenten (wat geen teken is van afkeuren). Als ik het doe dan zijn ze altijd 100% gemeend.

Als je mij zou kennen, zou je ook weten dat ik…

Een Finse vrouw ben en trots op mijn wortels. Hoewel het Nederlands vrij makkelijk te leren was, is het niet perfect en dat is helemaal oké

heel blij word van het uitstippelen van nieuwe routes, en een uitstekend werkend, ingebouwd kompas heb voor onderweg

mijn geld liever bij mijn favoriete winkel Bever uitgeef, dan aan make-up besteed (en me zeer zelden opmaak)

op de kast te krijgen ben door jazz- en techno, door bazig, manipulatief en competitief gedag, en door (in mijn ogen) overbodige uitleg van iets dat ik al weet

niet goed tegen drukke plekken en veel mensen tegelijk kan

van winter en sneeuw minstens zo enthousiast word als van de zomerse plannen

vaak lange blogs en mails schrijf – én na jarenlang proberen korter te schrijven besloten heb dat langer ook oké is als het wel een goed verhaal is

absoluut niet kan liegen, doen alsof of acteren, en ik houd niet van (zelf) dansen

een beetje rebels word van regels en protocollen

geniet van het leven met o.a. een Belgisch biertje en een goed gesprek, door alleen te zijn met een boek of in de sauna met een goede vriendin, in de tuin of natuur dichtbij, op mijn fiets of door een alpiene wandeling of een trektocht met zo min mogelijk andere toeristen in de buurt – altijd met een kaart en voorbereid op pad, klaar voor het avontuur!

Sign of Selflove

JE BENT EEN STAP DICHTERBIJ RUST & VERNIEUWDE ENERGIE

BOEK HIER HET EERSTE GESPREK MET MIJ - KOSTELOOS