fbpx

STILLE WANDELRETRAITE

22 – 25 SEPT 2019

IN DE NATUUR ZIJN, WANDELEN, DE GROND VOELEN ONDER JE VOETEN, ALLES OM JE HEEN BEWONDEREN.

HET VROEGE OCHTENDLICHT. MEDITEREN. STILTE.

ALLE RUST EN TIJD VOOR JEZELF TIJDENS EEN STILLE WANDELRETRAITE.

PRAKTISCH

Wanneer:                    Zon 22 t/m woe 25 september 2019
Waar:                            Atelier Blanchefosse, Franse Ardennen

Accommodatie:          2-persoonskamers met 2 eenpersoonsbedden
                                      1-persoonskamer; meerprijs € 60 /3 nachten

Kosten p.p.:                 € 450 incl. overnachtingen, alle maaltijden & programma

Early bird -prijs:          € 425 tot 15 juli
Aantal deelnemers:    8 – 10
Aanmelden uiterlijk:   8 augustus 2019, vol = vol

 

WAAROM EEN RETRAITE?

Retraite is een uitgelezen kans om je ervaring met meditatie, mindfulness en bewustzijn te verdiepen

Retraites en pelgrimstochten zijn er om meer rust te vinden in het bestaan door voor even uit de routines te stappen. Je gunt jezelf een korte of langere periode om in alle rust iets te verwerken of te ‘broeden’ om een nieuwe richting in het leven. Het is ook een unieke kans om gewoon even offline te zijn, dichtbij jezelf, los van de vele prikkels en eisen van het leven. Een retraite is een uitgelezen kans om je ervaring met meditatie, mindfulness en bewustzijn te verdiepen en verder te groeien als mens. 

Santiago de Compostela (Camino) is misschien wel de meest bekende pelgrimstocht van Europa. Daar hoor ik mensen wel eens dromend over praten, maar de meesten hebben de moed of de mogelijkheid niet om een hele maand of langer daarvoor vrij te plannen, partner en misschien ook kinderen achter te laten. Geeft niets, wij mogen allemaal dromen…Het is een mooie droom om jezelf zo’n time-out te gunnen, buiten zijn dichtbij de natuur, en tegelijk naar binnen gaan. Het goede nieuws is dat om weer in verbinding te zijn met jezelf je daarvoor niet een hele maand lang op pad hoeft, tenzij dat is wat je écht wilt (dan zeg ik: doen!). 

Ik heb ook een droom, die ik werkelijkheid wil laten worden: dat ik voor jou en een kleine groep anderen een bijzondere, mooie ervaring kan creëren door meditatie, stilte en wandelen te combineren in een retraite midden in de natuur. Een unieke kans om kennis te maken met retraite.

 

De wandelretraite combineert de ruimte en stilte bij jezelf, het meditatieve van een retraite met het wandelen van een pelgrimstocht.

 

IS HET OOK VOOR MIJ BEDOELD?

Ja, absoluut, als het bovenstaande is waar je behoefte aan hebt en misschien ook al even op zoek naar bent. Je hoeft geen eerdere ervaring te hebben, echter is een gevolgde mindfulness training of verkorte versie daarvan, stiltedag of meedoen aan (introductie) zen-meditatie aanbevolen voor je eigen ervaring tijdens de retraite.

Wat ik vaak hoor is dat retraites te lang zijn, en dat mensen er tegenop zien om lange dagen alleen stilzittend en mediterend door te brengen – zij vinden het ineens te uitdagend. Zij twijfelen aan of ze het fysiek aankunnen, of wat hun geest van al dat niets doen vindt… Tja, dat is natuurlijk voor iedereen anders en niet vooraf 100% te voorspellen. Je weet het pas als je het probeert, zoals dat voor vele nieuwe dingen in het leven geldt.

We krijgen zelden iets helemaal cadeau, zomaar. Ook de inzichten en ervaringen die een retraite jou kan geven, komen niet je thuis opzoeken in de drukte van alledag. Daar is stilte en ruimte voor nodig. En door het zitten te onderbreken door in de natuur te lopen en bewegen brengt weer andere inzichten en misschien ook ideeën op gang. Het stimuleert onze creativiteit én remt onze stresshormonen tegelijk. De immuunsysteem krijgt een krachtige boost in het groen, in het bos.

INZICHTEN, LOSLATEN EN GROEIEN

Paar jaar geleden heb ik voor het eerst een stilteretraite gedaan van 5 etmalen. Ik had geen verwachtingen ervan vooraf maar wist wel waaraan ik begon. Ik wilde met een open mind zijn en kijken wat het me tijdens en na afloop zou brengen. Ik had wel al een tijd de behoefte gevoeld om een time-out te nemen van het alledaagse leven, hectiek, agenda en steeds bezig zijn. Door deel te nemen aan de stilteretraite gunde ik mezelf de rust en de ruimte om gewoon te zijn en ervaren hoe 5 dagen zonder telefoon, gesprekken, verplichtingen, plannen en steeds onderweg naar iets voelt. Geluk in mezelf vinden in plaats van buiten mij blijven zoeken…

Ik wilde ervaren hoe 5 dagen stil-zijn voelt, zonder internet, gesprekken, verwachtingen, plannen,

steeds iets bereiken of ergens op te moeten reageren.

De vijfdaagse stilteretraite was een heel bijzondere, mooie ervaring die ik niet had willen missen. Ik gunde mezelf deze 5 dagen, en hoewel het soms confronterend was voor de geest die zich verveelde, is al de moeite ruimschoots beloond. De waardevolle inzichten hielpen mij groeien als mens en als trainer, en bij het (even) loslaten van alles wat we tegenwoordig zo vanzelfsprekend vinden -maar ons maar op heel beperkte schaal gelukkig maakt – voelde rustgevend. Het geluk zit binnen in ons, niet buiten ons.

EVEN NIETS HOEVEN

Heb je wel eens de behoefte, het gevoel dat je gewoon even allen wilt zijn, hoe dierbaar de mensen om je heen je ook zijn? Even niets hoeven, en eindelijk tijd aan jezelf besteden? Voel je dat je ruimte nodig hebt; meer lucht en meer stilte in de hectiek en drukte in je leven, hoe leuk het allemaal ook is waar je mee bezig bent. Even op adem komen. Letterlijk en figuurlijk.

Deze stille wandelretraite in de natuur kan je dat bieden: drie etmalen in stilte en écht in contact met jezelf en met de natuur. Dat is heel bijzonder: wellicht soms dalen en soms toppen, binnenpretjes, inzichten, groeien door iets toe te laten en te verduren, iets met andere ogen zien. De omgeving in de Ardennen biedt ons hiervoor een wild en prachtig decor, en als we er eens met andere ogen naar kijken, ruiken, voelen en luisteren, opent de natuur iets in ons; in ons hart. Iets ouds dat we allemaal in ons hebben: wij zijn er een onderdeel van, alleen vergeten we dat te vaak.

ZORGEN, PLANNEN, DRUKTE, LAPTOP EN AGENDA THUISLATEN

Essentieel zijn je wandelschoenen en -sokken, rugzakje en eventueel andere wandeluitrusting voor de dagtochtjes. Er zijn matjes, meditatiekussens en bankjes aanwezig, maar als je een eigen meditatiekussen of –bankje, en mogelijk ook een matje hebt, neem die mee. Je comfort en voor jezelf zorgen begint al thuis met inpakken. Neem ook je dagboek of een schrijft die je mooi vindt en waarin je fijn schrijft, en een pen natuurlijk. En een open mind. Kom genieten van de stilte bij jezelf en om je heen.

SPECIAAL VOOR JOU

Je hebt al eerder mindfulness gevolgd in de afgelopen paar jaar, in een groep of individueel. Misschien heb je ook een opfrisdag of zelfcompassie -avond bijgewoond, of een stiltewandeling meegemaakt en ervaren hoe bijzonder langer wandelen in stilte kan zijn, zonder afleiding. Deze retraite biedt je een bijzondere kans op meer verdieping aan.
 Ik gun je deze ervaring van harte, en ik hoop en vertrouw dat jij het jezelf ook gunt. Zie ik je in september?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust, ik vertel je graag meer over de retraite.

Wanneer je een besluit hebt genomen en JA zegt, laat het mij ook even weten via de onderstaande formulier. Wanneer de retraite betaald is, is je deelname bevestigd.

Laten we er iets bijzonder moois van maken samen!

De diepe stilte ontstaat niet omdat de wereld stil is, of de geest rustig is. De stilte ontstaat als we de geest en het lichaam gewoon zo laten zijn zoals ze zijn. Van moment tot moment, van adem na adem.

INSCHRIJVEN RETRAITE

Ik wil me inschrijven voor

Algemene voorwaarden & Privacy statement

15 + 15 =

GRATIS TRAINING SWITCH YOUR MIND 5 dagen met oefeningen, kennis en inzichten over stress.

Je hebt je succesvol ingeschreven!