fbpx

MINDFULNESS BLOG

MINDFULNESS BLOG

Beste lezer, wat fijn dat je hier bent!

Omdat ik graag schrijf, graag mediteer, mindfulness trainingen geef en graag met mensen mijn ervaring en kennis over mindfulness deel, ben ik in 2017 begonnen met bloggen.

De onderwerpen zijn heel alledaags, hebben raakvlakken met mindfulness en mensen die ik ontmoet, verhalen die ik hoor, observaties van het leven en het mens zijn.

Voor jou wellicht herkenbare onderwerpen – of juist niet – en misschien ook voor iemand anders die je kent? Door deze blogs te delen via e-mail, Facebook of LinkedIn kun je iemand laten meelezen. De blogs die op deze website staan, zijn auteursrechtelijk beschermd, maar mogen wel gedeeld worden via de Facebook-pagina van PREZENT of via LinkedIn.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Laura

 

 

 

WAAROM ERKENNEN VAN STRESS ‘NOT DONE’ IS

WAT HEBBEN STRESS, TIJDSMANAGEMENT EN JE LEVENSDOELMET ELKAAR TE MAKEN?- EEN DRIELUIK VAN BLOGS OVER MEER RUST IN JE LEVEN - DEEL 1 – WAAROM HET ERKENNEN VAN STRESS 'NOT DONE' IS?Als ik een collega, cliënt of vriendin vraag of het misschien te druk is, en of er sprake...

DE INZET VAN VANDAAG IS DE VERANDERING VAN MORGEN

Om te beginnen bij de twijfel bij een keuzemoment – onze dagen staan er bol van! – groot en kleiner. Maar ook bij het afscheid nemen bij een nieuw begin, of als je nieuw (gezond) gedrag wilt aanleren terwijl de oude, trouwe gewoonte nog met beide handen aan je trekt. Van bekende paden de koers zetten naar nieuwe oorden en uitdagingen, het comfortabele laten voor het avontuur.

MINDFULNESS ZWEVERIG? WEL NEE.

Omdat veel mensen alleen het woord kennen, maar dat niet kunnen koppelen aan een ervaring, kennis en inhoud, is de conclusie vaak – onterecht – dat het zweverig moet zijn. Omdat jij er nog geen grip op hebt. Degenen die een training hebben gevolgd weten echter dat mindfulness alles behalve zweverig is. Het is iets waar je juist met je beide benen op de grond staat.

HOE JE ONRUST EN CHAOS DE BAAS WORDT

Vanmorgen was het onrustigIk was vroeg wakker, en wilde eigenlijk al uit bed en mijn dag starten met mijn eigen routine, waar meditatie een deel uit maakt. Mijn man mediteert ook, en omdat hij naar zijn werk ging had hij voorrang op onze zen-kamer, om...

GROEIPIJN

Kwetsbaarheid is een mooi woord, maar als het daarbij blijft, is het niet veel waard. Dus here we go… Begin oktober was ik heel onrustig en in het midden van een transformatieproces. Waar dat me zou brengen, had ik geen idee van…

ONTSTAAT BURN-OUT IN EEN DAG? NATUURLIJK NIET.

Herken je bij jezelf een opgejaagd gevoel en constante gebrek aan tijd? Heb je regelmatig het gevoel dat je op je tenen loopt en voortdurend buiten je comfortzone bivakkeert? En heb je ook spanningsklachten, vastzittende nek, schouders en rug, vaak hoofdpijn? Als je een weg uit het spiraal van stress wilt vinden en weer rust in je bestaan wilt creëren, help ik je heel graag op weg.

HOE ZIT HET MET MENSEN DIE VEEL WILLEN?

Multipotentialisme… Multi–wat? Precies, dat dacht ik ook toen ik recent het woord voor het eerst hoorde. Een lieve vriendin die een socioloog, schrijver, ondernemer, moeder en nog veel meer is, hielp me uit de brand en legde uit wat het inhoudt om een multipotentieel persoon te zijn. Ik had aan een paar zinnen genoeg. Ook bij de boektitel ‘Hoe word je alles?’1 wist ik meteen dat dit over mij ging. Het boek had ik binnen een dag in huis.

WE ARE HUMAN BEINGS, NOT HUMAN DOINGS

ELKE OCHTEND zit ik op mijn kussentje in de kamer die we tot de Zen-kamer gedoopt hebben. Toen wij in 2015 een extra kamertje deels bosbesblauw verfden, had één van de oude witte muren bij wijze van grap ineens de gekwaste letters ZEN erop, en er moesten twee lagen verf op om ze te bedekken. Jammer eigenlijk, dachten wij achteraf; die letters hadden er best mogen blijven staan. Sindsdien heet het kamertje waar we dagelijks onze stille momenten doorbrengen de Zen-kamer. Waarom ben ik met mediteren begonnen?

Een moment voor mezelf creëren
Waar het mee begon was een behoefte, gevolgd door een voornemen. Behoefte om het tempo van het leven te vertragen en bij te kunnen houden. Het verlangen naar rust en minder razende gedachten in mijn hoofd. Ik wilde leren hoe ik tussen alle drukte van het leven even een moment voor mezelf kon creëren

EEERST ZORGDRAGEN VOOR JEZELF, DAN PAS ANDEREN HELPEN

Enkele jaren beoefen ik mindfulness en meditatie in verschillende vormen. Een onderdeel van mindfulness is zelfcompassie, en regelmatig kom ik mensen tegen die daar moeite mee hebben. Jezelf iets goeds toewensen wekt bij sommigen weerstand op. Daar heb ik persoonlijk geen moeite mee, maar zelfcompassie reikt verder dan alleen jezelf geluk en gezondheid te kunnen wensen. Hoe zit dat eigenlijk bij mezelf? Om dat uit te zoeken deed ik in mei dit jaar mee aan een driedaagse (zelf)compassietraining.