Rust roest als je te weinig in beweging bent, maar rust en stilte zijn ook van levensbelang. Veel mensen zijn op zoek naar rust; een adempauze en stilte midden in de dagelijkse drukte. Jij misschien ook als je dit leest. Maar wat ís rust? Wat is rust in je hoofd, rust in je lijf of innerlijke rust, en wat betekent dat voor jou? Betekent rust stilte om je heen? Meer en beter slapen, of veel minder doen? Is rust voor jou afwezigheid van geluid of mensen, afwezigheid van denken en gedachten, afwezigheid van spanning, haast en stress? Of iets anders?

 

IK WILDE UIT MIJN DENKEN STAPPEN, MAAR HOE?

Enkele jaren geleden voelde ik me langdurig en vaak onrustig, vooral in mijn hoofd en in mijn gedachten; over wat ik wilde of niet wilde (worden) als ik groot ben. Ik was veel en vaak in mijn hoofd bezig met ideeën, plannen en twijfels – zelfs zorgen. Wat wilde ik echt met mijn werk en carrière? En zou ik dat wat ik wilde, ook durven en kunnen? Of moest ik gewoon tevreden zijn met mijn baan en leven zoals het was, ‘leven met een zeven’? Wilde ik te veel, was ik te ambitieus? En als ik mijn doel bereikte, wat dan? Door twijfel, onrust en frustratie dwaalde mijn aandacht steeds weg van het huidige moment en de dag waarin ik leefde. Ik was steeds gezonken in mijn terugkerende gedachten; het voelde net een rotonde waarin ik niet wist welke afslag ik moest nemen. Ik verlangde naar rust en uit mijn denken te kunnen stappen, maar had geen idee hoe ik dat zou kunnen doen. Misschien is dat voor jou herkenbaar?

 

IK GING STEEDS SNELLER, HOEWEL IK GRAAG WILDE LEREN VERTRAGEN

Naast het piekeren over de toekomst had ik een drukke agenda. Ik had veeleisend werk in de zorg en een pittige driejarige studie ernaast en vaak tijdverlies in de files. Als gevolg probeerde ik veel tegelijk te doen en propte ik heel veel in mijn avonden en weekenden. Ik had te weinig tijd voor mezelf, en was constant bezig met wat ik nog moest doen, straks, morgen. Regelmatig snakte ik naar rust in mijn hoofd en ruimte in mijn agenda. Ik had steeds groeiende behoefte aan vertragen, nee zeggen, langzamer gaan, even niets hoeven. En hele nachten doorslapen zonder het pieker-uurtje rond 04:00. De onrust groeide tot twijfels en onzekerheid, aanhoudende stress en uiteindelijk burn-out -klachten. Maar rust was er nog niet…

 

6 PUNTEN OP MIJN ROUTEKAART NAAR RUST

Na een aantal zeer stressvolle jaren heb ik gelukkig meer rust gevonden; door mindfulness en in a mindful way of life, dagelijkse meditatie en soms ook yoga (toegegeven: yoga zou ik heel graag vaker willen doen omdat ik weet dat het me goed doet, maar ik krijg mezelf niet zo vaak naar de mat… dus blijft dat verlangen voorlopig een wens). Maar rust vinden betekent niet automatisch altijd rustig zijn, altijd rust uitstralen. Ik kan ook heel druk bezig zijn met iets, soms in een acute stress schieten, het gevoel van te weinig tijd in een dag hebben en ook zorgen maken. Twijfels heb ik regelmatig…

Dit is mijn top 6 als het gaat om rust (her)vinden en bewaken:

  • Dagelijkse ochtendmeditatie 20min.
  • Regelmatig buiten(sporten) en in de natuur zijn
  • Zelfreflectie en schrijven
  • Nee kunnen zeggen en mijn grenzen aangeven
  • Een luchtigere agenda, hoe moeilijk het soms ook voelt
  • Tijd inruimen voor mezelf (genoeg slaap, wandelen, sporten, een boek lezen, een Belgisch biertje en een goed gesprek in een gezellig café)

Deze zes punten helpen mij om de balans te bewaken. Ze zorgen voor meer stabiliteit en verankeren mij in het huidige moment en houden mijn focus op vandaag. Ik ken mijn eigen routekaart naar rust steeds beter en kan sneller terugschakelen wanneer dat nodig is. Daarnaast gaan onze vakanties weg van de menigte; naar de bergpaden, bossen en meren. Of ga ik op retraite voor een paar dagen.

 

RUST KOMT NIET VANZELF

Eerlijk is eerlijk, ik werd niet rustiger of gelukkiger door de onrust en spanning heel hard weg te wensen of door te wetendat ik rust nodig had, en de rust lag ook niet voor het oprapen. Piekeren heeft plaats gemaakt voor zelfreflectie door middel van mindful leven, regelmaat in het mediteren en mezelf blijven ontwikkelen. Ruimte, tragere tempo en stilte opzoeken hebben steeds meer plaats gekregen in mijn leven. Door een belangrijk besluit te nemen en de nodige stappen in de praktijk te volgen – consequent – heb ik veel meer rust ervaren in de afgelopen jaren, hoewel het leven soms wel hectisch kan zijn en niet altijd volgens het plan verloopt.

 

BETEKENT RUST VOOR JOU STILTE, ALLEEN ZIJN, TIJD VOOR JEZELF, OF ALLE DRIE?

Als jij behoefte voelt aan rust, ruimte voor jezelf en een minder druk leven, heb je wel eens erbij stilgestaan hoe dat komt? Waar komt deze behoefte bij jou vandaan?

En wat is rust voor jou? Is rust voor jou de aanwezigheid van een gevoel, gemoedstoestand? Betekent rust voor jou dat je niet(s) hoeft te denken of niets hoeft te doen? Is rust stilte, alleen zijn, tijd voor jezelf – of ze alle drie? Ik help je graag bij het vinden van je eigen antwoorden én bij het bereiken van meer rust in je leven. Samen kunnen we kijken hoe jouw route naar lichter leven eruitziet.

Wil jij ook je eigen routekaart naar rust ontdekken? Ik stippel de weg graag samen met jou uit, help je onderweg en wijs de weg. Je mag zelf de stappen zetten in jouw richting. Wanneer je vaker de stilte opzoekt, vertraagt en meer bewustzijn creëert voor jezelf, vind je je eigen routekaart naar meer rust, die je helpt om te leven zoals je wilt, dichtbij jezelf en je eigen waarden blijven. Wil je snel een persoonlijk plan voor meer rust? Maak een belafspraak met mij.

WIL JE HET BLOG LIEVER LUISTEREN?