Katten schijnen negen levens te hebben. Wij hebben dat geluk niet, maar misschien is dat ook goed zo. Dus vind ik het beantwoorden van deze vraag niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Hoewel persoonlijke groei de rode draad in mijn leven is, vond ik niet direct een antwoord op deze vraag. Ik sloeg het over en ging verder met de rest. Hoe kon ik het zo beknopt beschrijven, iets wat zo groot voelt als de invulling van de rest van mijn leven? De vraag liet mij echter niet los. En hoe meer boeken ik lees over mindset, groei en succes in het leven en ondernemen, hoe vaker deze vraag mij gesteld wordt.

Toen ik daarover tijdens een wandeling nog eens ging nadenken, voelde ik allerlei overtuigingen en gedachtes in mijn bewustzijn opkomen. Wat is redelijk (en dus niet te hoog gegrepen) en haalbaar voor mij, in dit leven? Wat mag ik van de toekomst wensen? Ik kan toch niet zomaar alleen voor mijn eigen dromen gaan, ik moet minstens rekening houden met mijn naasten… En wat als de dromen niet overeenkomen? Wat mag ik willen en welke dromen zijn te groot en ongrijpbaar?

 

VAN BORED-OUT NAAR BURN-OUT

Vooral tussen de 30e en 37e jaar was het in mijn hoofd en hart heel onrustig, het leek wel onder mijn huid te kruipen… Juist omdat ik maar moeilijk een antwoord kon vinden op die ene vraag, de vraag die ik toen nog niet eens zo concreet had gesteld. Ik wilde wel iets anders, meer inhoud, steeds nieuwe uitdagingen (maar wat en in welke richting??). Ik volgde allerlei cursussen en professionele bijscholing, een coachingstraject voor 30ers, projecten op mijn werk (die mijn hart niet echt deden springen), nieuwe hobby’s, nieuwe banen, een academische studie, startte ik een bestuursfunctie… omdat ik niet wist wat ik écht wilde, deed ik heel veel en alles door elkaar. Allemaal leuk, echter wel erg tijdrovend (hier lees je meer over tijdmanagement).

En dat alles leverde best veel stress op, zonder dat ik het in de gaten had. Ik dacht: goed bezig zo, leuke dingen allemaal, en het leven is in ieder geval niet saai – mooi! Het was prima zo, en toch…. Was ik niet tevreden. En al die bezigheden, verwachtingen en acties in allerlei richtingen putten mij volledig uit, tot tweemaal een lichte burn-out; ontstaan omdat ik de koers niet kon bepalen en veel te veel deed.

 

De wind kan niet in je zeilen blazen

als je geen richting hebt gekozen.

Deepak Chopra

 

WAARDERING VOOR MOMENTEN VAN RUST

En… als ik bezig was, hoefde ik niet na te denken over deze grote vraag, die bij het eerlijk beantwoorden wel echte verschuivingen – misschien ook wel risico’s – met zich mee zou kunnen brengen (en wat best eng of spannend kan voelen). Is dát het, nu ik opnieuw erover nadenk? Is het dat het veiliger is om geen antwoord te vinden op de vraag wat we écht willen? En tolereren wij daardoor de twijfel en stress, veel langer dan voor ons goed is?

Hoe dan ook, stress helpt goed te presteren, maar daardoor staan we ook nagenoeg ieder moment van de dag aan. Aanhoudende stress veroorzaakt onrust en paraatheid om te vechten of te vluchten, of steeds jagen naar meer. De meesten van ons kunnen niet eens rustig zitten, omdat ze al snel zich niet nuttig voelen, er komen misschien ook gedachtes en gevoelens bovendrijven die niet prettig zijn. Velen hebben een volledig misplaatst schuldgevoel ontwikkeld voor het moment dat we zo maar zouden zitten en niets doen, dagdromen, naar buiten kijken…. in alle rust dat kopje thee leeg drinken. Gewoon zijn verveelt ons gauw, tenzij je regelmatig mediteert en deze momenten van rust en reflectie hebt leren waarderen. Jouw privé rustmomenten.

 

JE INTUÏTIE HOUDT VAN STILTE

Hoe kom jij erachter wat je écht wilt? Wanneer heb je überhaupt tijd en energie om daarover na te denken, naast alle verplichtingen, afspraken en plannen? Als je de rust niet kunt voelen, krijgt je intuïtie ook geen kans om je te helpen om dichterbij je eigen antwoorden te komen. Zolang jij rondrent en geen rust en reflectiemomenten hebt, is er geen tijd voor intuïtie. Laat staan voor een pas op de plaats in je leven, je kompas te herijken en te checken of je richting nog steeds klopt.

Stel jezelf eens deze drie vragen en beantwoord ze in alle rust:

WAT wil ik bereiken in mijn leven?
Wat mag ik wensen, wat is acceptabel en haalbaar? Waar word ik nu echt blij van en hoe kan jij bijdragen aan het geluk van mijzelf, maar ook mijn naasten, en van deze aardebol een ietsje betere plek kan maken (als het even kan)?

Wat WIL ik bereiken?
Niet wat ik zou moeten, maar wat WIL ik, als alles mogelijk zou zijn.
(Geen gemakkelijke vraag, blijkt…)

Wat wil IK bereiken in mijn resterende leven hier op aarde?
Los van wat anderen ervan vinden. Als jij het voor het zeggen hebt? No limits.


HEB JIJ GRIP OP STRESS OF IS HET ANDERSOM?…?

Zou je het fijn vinden als spanning, stress of onrust minder grip hadden op jou, je gevoel en je doen en laten? Hoe zou het zijn voor jou, als je meer rust kunt ervaren in je bestaan, je denken en in hoe je je voelt? Dat begint bij meer bewustzijn voor waar je NU staat. Bewustzijn over hoe stress, spanning, drukte en onrust je intuïtie kunnen belemmeren (lees het blog over taboes over stress hier). Start met de GRATIS CURSUS Switch your mind, vandaag. Je krijgt een beter beeld van stress, hoe het zich bij jou uit (verschilt per persoon), hoe jij op spanning of drukte reageert en hoe dat ook – écht – anders kan. Minder spanning en eerder grip op stress, dan stress grip krijgt op jou. Ik help je heel graag onderweg, omdat ik weet hoe onrust in rust kan veranderen – op een duurzame manier – en dát het mogelijk is. Samen stippelen we jouw routekaart uit naar een lichter leven, meer rust en aandacht voor wat écht telt in het leven voor jou. Om vanuit die rust bewuster je doelen te kunnen formuleren en vervolgens ook kunnen bereiken. Het starten – dat kun je vandaag doen.

 

WIL JE HET BLOG LIEVER LUISTEREN?

 

Zin in Stilte- Wandeling voor rust, energie en verbinding

Een volledig begeleide stiltewandeling - waar en wanneer je wilt. Met tips & inspiratie voor onderweg, een beginmeditatie en samen afronden.

Je hebt je succesvol ingeschreven!